niedziela, 17 lutego 2013

OMLET

Zazwyczaj u mnie w domu na weekend, na śniadanie muszą królować jajka.
Dzisiejsza propozycja to omlet na bogato :)


SKŁADNIKI:

2 jajka
sól, pieprz
masło do smażenia
dodatki:szynka, czerwona cebula,papryka, szczypiorek, pieczarka, pomidor


A jak to zrobić:

Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu, aż powstanie piana.Im bardziej spieniona masa jajeczna, tym omlet będzie bardziej puszysty.
Wszystkie dodatki jakie chcemy aby znalazły się w omlecie kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną.
Chwilę smażymy i dodajemy wszystkie nasze drobno pokrojone dodatki.
Podczas smażenia ciągle zagarniamy widelcem masę jajeczną od brzegów patelni do środka, pomoże to w równomiernym usmażeniu się omleta.

Omlet zsunąć z patelni , gdy jedna połowa omletu będzie już na talerzu, energicznym ruchem patelni przykryć ją drugą połową, z nadzieniem znajdującym się w środku omletu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...