środa, 6 lutego 2013

LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Kto nie lubi lodów??
Ja osobiście bardzo je lubię, dlatego postanowiłam podzielić się przepisem na domowej roboty lody z białej czekolady.
Całe przedsięwzięcie jest bardzo proste. Polecam serdecznie.


SKŁADNIKI NA LODY 6 PORCJI:

 1 jajko
1 żółtko
3 łyżki drobnego cukru
150 g białej czekolady
300 ml mleka
150 ml gęstej śmietany


SKŁADNIKI NA WAFELKI:

1 białko
4 łyżki drobnego cukru
2 łyżki przesianej mąki
2 łyżki przesianego kakao w proszku
2 łyżki stopionego masła


A jak to zrobić:

1. Jajko, żółtko oraz cukier utrzeć w żaroodpornej misce na gładką masę.
Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do innej żaroodpornej miski razem z 3 łyżkami mleka i stopić, umieszczając miskę nad rondlem z gotująca się wodą.
Resztę mleka wlać do garnka i doprowadzić niemal do wrzenia, po czym powoli wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając.
Umieścić miskę nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzać , nie przerywając mieszania, aż masa lekko zgęstnieje.
Domieszać stopniowo czekoladę, przykryć pergaminem zwilżonym wodą i odstawić do wystygnięcia.

2.Śmietanę ubić i połączyć z kremem.
Przelać masę do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny.
Następnie przełożyć lody do schłodzonej miski, ubić na gładką masę i ponownie zamrozić, aż stwardnieją.

3.Przygotować wafelki.
Tacę do pieczenia ciastek wyłożyć pergaminem.
Białko ubić z cukrem na pianę, po czym dodać mąkę z kakao oraz masło i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
Nałożyć łyżkę ciasta na tacę i rozsmarować tak, by powstało koło o średnicy 12,5 cm.
Piec 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Wyjąć, przełożyć krążek na filiżankę odwróconą do góry dnem i lekko pofałdować brzegi ciasta, tworząc koszyczek.
Odstawić do wystygnięcia.
Moje lody posypałam przyprawa z młynka do dań słodkich.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...