niedziela, 3 lutego 2013

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY

Gołąbki z kiszonej kapusty dlatego, że są zawinięte w liście ukiszonej kapusty.
Taka kapusta może być trudna do zdobycia, ale naprawdę warta grzechu. 
Ja ją posiadam dzięki mojej mamie, która ja sama kisi.
Pomiędzy szatkowaną kapustę układa całe główki i tak to sobie wszystko razem siedzi zamknięte siedzi w glinianym wielkim garnku, aż nabierze mocy.
Ukiszoną kapustę należy lekko sparzyć i zawijać w nią farsz tak samo jak w zwykłą lub włoską kapustę.


SKŁADNIKI:

1 kg mięsa mielonego najlepiej łopatki
3 woreczki ryżu
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
garść suszonych podgrzybków
sól, pieprz, ziarenka smaku
bulion + łyżka przecieru pomidorowego
główka kapusty (w moim wykonaniu kiszona ale może być biała lub włoska)


A jak to zrobić: 

Bez względu na rodzaj kapusty należy ją sparzyć i rozdzielić na pojedyncze liście.
Ryż zagotować w osolonej wodzie nie doprowadzając do całkowitej miękkości.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć.Grzyby namoczyć a następnie drobno pokroić.
Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, podsmażoną cebulę,grzyby, czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku.
Tak gotowy farsz zawijamy w liście kapusty.
Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy delikatnym bulionem z przecierem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na około godzinę.Można też dusić je w garnku na małym ogniu około półtorej godziny.

Moja wersja podania to gołąbki podsmażone na patelni, bo takie najbardziej lubię.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...