Już samo słowo "czekolada" kryje w sobie tajemnicę, a jej miłośnicy zgodnie twierdzą, że ma ona niepowtarzalny i magiczny smak.
W mojej kuchni dzisiaj też odrobina czekolady w postaci czekoladowych przekąsek.
SKŁADNIKI NA 18 CZEKOLADEK:
125 g czekolady
50 g kolorowych pianek cukrowych (marshmallows)
25 g obranych migdałów posiekanych
25 g suszonych moreli posiekanych
2 łyżki kakao w proszku
A jak to zrobić:
Tacę do pieczenia ciasteczek wyłożyć pergaminem.
Czekoladę połamać na małe kawałki i przełożyć do dużej żaroodpornej miski.Ustawić miskę nad rondlem z gotująca się na małym ogniu wodą i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Dodać pianki cukrowe, migdały (aby obrać migdały zanurz je na minutkę we wrzącej wodzie, skórka sama wtedy schodzi pod palcami ),oraz morele i wymieszać, aby dokładnie pokryły się czekoladą.
Z powstałej masy uformować kulki i układać na przygotowana tacę. Wstawić do lodówki i czekać, aż czekolada stwardnieje, po czym obtoczyć czekoladki w kakao.
Przed podaniem przełożyć do papierowych papilotek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz