wtorek, 5 lutego 2013

CZEKOLADOWE PRZEKĄSKI

Już samo słowo "czekolada" kryje w sobie tajemnicę, a jej miłośnicy zgodnie twierdzą, że ma ona niepowtarzalny i magiczny smak.

W mojej kuchni dzisiaj też odrobina czekolady w postaci czekoladowych przekąsek.

SKŁADNIKI NA 18 CZEKOLADEK:

125 g czekolady
50 g kolorowych pianek cukrowych (marshmallows)
25 g obranych migdałów posiekanych
25 g suszonych moreli posiekanych
2 łyżki kakao w proszku


A jak to zrobić:

Tacę do pieczenia ciasteczek wyłożyć pergaminem.
Czekoladę połamać na małe kawałki i przełożyć do dużej żaroodpornej miski.Ustawić miskę nad rondlem z  gotująca się na małym ogniu wodą i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Dodać pianki cukrowe, migdały (aby obrać migdały zanurz je na minutkę we wrzącej wodzie, skórka sama wtedy schodzi pod palcami ),oraz morele i wymieszać, aby dokładnie pokryły się czekoladą.

Z powstałej masy uformować kulki i układać na przygotowana tacę. Wstawić do lodówki i czekać, aż czekolada stwardnieje, po czym obtoczyć czekoladki w kakao.
Przed podaniem przełożyć do papierowych papilotek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...