Szukając w sieci inspiracji do dodatków jakich można użyć do wypieku babeczek, natknęłam się na przepis z przyprawą do piernika.
Posiadając taką przyprawę dzięki koleżance blogerce Karolinie, która przyniosła mi ją z ostatniego spotkania Opolskiej Blogosfery, na którym niestety nie było mi dane być, postanowiłam pokombinować.
Skorzystałam z mojego sztandarowego przepisu na Muffinki wzbogacając go o nowe dodatki.
Efekt końcowy palce lizać :)
PRZEPIS NA 12 SZTUK:
1 1/2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
1 mały jogurt naturalny
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao (przesianego)
1łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao (przesianego)
1łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
1/3 szkl.oleju
1/2 szkl. mleka
skórka pomarańczowa
1 garść rodzynek
1 jabłko pokrojone w drobną kostkę
A jaki to zrobić:
Do powstałej masy
dodajemy kakao, skórkę pomarańczową,rodzynki, jabłko i przyprawę do piernika.
Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni.
Na każdej muffince odrobina migdałowej bitej śmietany na życzenie Dominiki :)
Na każdej muffince odrobina migdałowej bitej śmietany na życzenie Dominiki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz