niedziela, 24 lutego 2013

BABECZKI KAKAOWO - PIERNIKOWE

Szukając w sieci inspiracji do dodatków jakich można użyć do wypieku babeczek, natknęłam się na przepis z przyprawą do piernika.
Posiadając taką przyprawę dzięki koleżance blogerce Karolinie, która przyniosła mi ją z ostatniego spotkania Opolskiej Blogosfery, na którym niestety nie było mi dane być, postanowiłam pokombinować.
Skorzystałam z mojego sztandarowego przepisu na Muffinki wzbogacając go o nowe dodatki.
Efekt końcowy palce lizać :)


                                                            PRZEPIS NA 12 SZTUK:                                                            


1 1/2  szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
1 mały jogurt naturalny
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao (przesianego)
1łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
1/3 szkl.oleju
1/2 szkl. mleka
skórka pomarańczowa 
1 garść rodzynek
1 jabłko pokrojone w drobną kostkę


A jaki to zrobić:


Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać wszystkie suche produkty, a w drugiej połączyć jajko, jogurt olej i mleko.Do miski z suchymi składnikami wlewamy zawartość drugiej miski i dokładnie mieszamy.
Do powstałej masy dodajemy kakao, skórkę pomarańczową,rodzynki, jabłko i przyprawę do piernika.
Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni.

Na każdej muffince odrobina migdałowej bitej śmietany na życzenie Dominiki :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...