niedziela, 27 stycznia 2013

WATYKAŃSKI CHLEB SZCZĘŚCIA

Watykański chleb szczęścia zwany również jako Chleb przyjaźni Amisza pozwala się cieszyć swoim smakiem dopiero po tygodniu pracy nad nim.
Jeśli kiedyś uda się Wam otrzymać zaczyn na to ciasto to serdecznie polecam .
Przez czas oczekiwania, zgodnie z przepisem, w odpowiednich odstępach czasu ciasto należy mieszać i dodawać potrzebnych składników ("dokarmiać"). Na koniec, przepis nakazuje podzielić całość na 4 części, jedną z nich użyć do upieczenia chlebka zaś pozostałe "rozdać dobrym ludziom" (sąsiadom).

                      Karolina dziękuję :)


HARMONOGRAM :

Podarowane ciasto wlać do miski z plastiku, szkła lub porcelany.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu.

NIE MIESZAĆ METALEM !!!

PONIEDZIAŁEK : dodać 250 g. cukru (nie mieszać)
WTOREK : wlać 250 ml. mleka (nie mieszać)
ŚRODA : dodać 250 g. mąki (nie mieszać)
CZWARTEK : zamieszać rano, po południu i wieczorem
PIĄTEK : dodać 250 g. cukru (nie mieszać)
SOBOTA : zamieszać i podzielić ciasto na 4 części
3 z nich należy rozdać najpóźniej do poniedziałku.
NIEDZIELA : do swojej części dodać:

250 g. mąki
15 g. proszku do pieczenia
8 g. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
200 ml. oleju
3 całe jajka ubite na pianę

Można jeszcze dodać do ciasta ulubione bakalie.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w keksówce w temp. 180 stopni przez 45 minut.

Można też zrobić taki zaczyn samemu ze składników o takich proporcjach: 

7 g aktywnych suchych drożdży 
60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C) 
375 g (3 szklanki) mąki pszennej 
600 g (3 szklanki) cukru 
710 ml (3 szklanki) mleka







    2 komentarze:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...