Warkocz francuski
brzmi to raczej jak rodzaj fryzury, a nie jakiś wyczyn kulinarny. A jednak.
Warkocz dlatego, że bardzo podobnie się go zaplata co prawda w tym wypadku nie z włosów :) ale z ciasta francuskiego.
W środku kto co lubi. Ja podam przepis na to co postanowiłam uwięzić tym razem.
SKŁADNIKI NA 6 MAŁYCH PORCJI:
1 płat gotowego ciasta francuskiego
2 piersi z kurczaka
1/2 cebuli
10-12 średniej wielkości pieczarek
ulubione przyprawy (w mojej wersji sól, pieprz, czosnek, sos sojowy)
1/2 czerwonej papryki
szpinak (może być zarówno świeży jak i mrożony)
żółty starty ser do posypania farszu
1 łyżeczka oliwy
1 żółtko do posmarowania warkoczy
A jak to zrobić:
Płat ciasta francuskiego dzielimy na sześć równych kawałków.Każdy z powstałych prostokątów nacinamy z dwóch stron na mniej więcej równe paski ok 2-3 cm.,które będziemy później zaplatać.
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i podsmażamy na oliwie z zeszkloną cebulką.Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem podduszamy.
Gotowy farsz wykładamy na środek każdego z naszych przygotowanych wcześniej płatów ciasta (jak na powyższym zdjęciu).
Dodajemy szpinak, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posypujemy żółtym serem.
Dodajemy szpinak, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posypujemy żółtym serem.
Teraz już można zacząć zaplatanie, na przemian z pociętych z boku paseczków, dokładnie tak jak byśmy chcieli zrobić warkocz.
Wygląda to dość skomplikowanie, ale zaręczam jest to dziecinnie proste.
Tak przygotowane warkocze pieczemy w piekarniku około 25 min. w temp. 170 stopni.
Życzę smacznego
JUZ TO ROBIŁAM JAKI WYGLĄD TAK I SMAKUJE PRZEPYSZNE JEST ,DZIĘKJĘ I POLECAM INNYM
OdpowiedzUsuń31 year-old Administrative Assistant IV Dorian Caraher, hailing from Etobicoke enjoys watching movies like Bright Leaves and Kabaddi. Took a trip to Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula and drives a Jaguar D-Type. przeglad strony
OdpowiedzUsuń