środa, 30 stycznia 2013

KEBABKOWE SZASZŁYKI Z PLACUSZKAMI Z CUKINII I SOSEM CZOSNKOWYM

Tym razem postanowiłam tradycyjne placki ziemniaczane nieco zmodyfikować :) 
Większą część ziemniaków zastąpiłam więc cukinią.Uważam że takie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione.
Kotlety mielone również w tym wydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu.
Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym.
I tak oto wydawało by się zwykły domowy obiad nabrał zupełnie nowych kształtów.          
                                                                         
                                                                            Polecam serdecznie.


                                    
 SKŁADNIKI NA PLACKI OKOŁO 12 SZT.



1 starty duży ziemniak
1 starta i odsączona cukinia (startą cukinie posolić i odstawić na 20 min.następnie lekko odcisnąć)
1/4 posiekanej drobno czerwonej cebuli
1 jajko
2 łyżki otrąb 
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
1starty ząbek czosnku
sól, pieprz,bazylia.
oliwa do smażenia


A jak to zrobić:

Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą połączyć i smażyć placuszki na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.



SZASZŁYKI KEBABKOWE:


Mięso mielone doprawiamy według własnych upodobań.Ja osobiście do mięsa dodaję namoczoną w mleku czerstwą bułkę, jajko,drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i doprawiam solą i pieprzem.
Uformowane "walce" z przygotowanego mięsa należy obtoczyć w bułce tartej i nadziać na patyczki do szaszłyków przekładając ulubionymi warzywami w moim przypadku była to tylko papryką.


SOS CZOSNKOWY:


2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego 
2 ząbki czosnku startego


Wszystkie składniki połączyć ze sobą i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...