Tym razem postanowiłam tradycyjne placki ziemniaczane nieco zmodyfikować :)
Większą część ziemniaków zastąpiłam więc cukinią.Uważam że takie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione.
Kotlety mielone również w tym wydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu.
Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym.
I tak oto wydawało by się zwykły domowy obiad nabrał zupełnie nowych kształtów.
Polecam serdecznie.
SKŁADNIKI NA PLACKI OKOŁO 12 SZT.
1 starty duży ziemniak
1 starta i odsączona cukinia (startą cukinie posolić i odstawić na 20 min.następnie lekko odcisnąć)
1/4 posiekanej drobno czerwonej cebuli
1 jajko
2 łyżki otrąb
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
1starty ząbek czosnku
sól, pieprz,bazylia.
oliwa do smażenia
A jak to zrobić:
Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą połączyć i smażyć placuszki na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
SZASZŁYKI KEBABKOWE:
Mięso
mielone doprawiamy według własnych upodobań.Ja osobiście do mięsa
dodaję namoczoną w mleku czerstwą bułkę, jajko,drobno pokrojoną cebulkę,
czosnek i doprawiam solą i pieprzem.
Uformowane
"walce" z przygotowanego mięsa należy obtoczyć w bułce tartej i nadziać
na patyczki do szaszłyków przekładając ulubionymi warzywami w moim
przypadku była to tylko papryką.
SOS CZOSNKOWY:
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku startego
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz